2015. március 23., hétfő

Szív szútra ZiNi Yixing teáskanna, kanna +TEA! - Jelenlegi ára: 18 500 Ft *


Eladó a képeken látható, kézzel készített Zi Ni Yixing teás kanna, teaszertartás eszköz magángyűjteményből. A ZiNi lila agyag, így újkorában még inkább barnás árnyalatot mutat, de a rendszeres és szakszerű használat által gyönyörű, fényes lilás patinát fog kapni és egyre selymesebbé is válik!
A kanna formájának neve Fang Gu. Természetesen pecsételt, jelzett darab!
Ezt a kannát kifőztem tiszta vízben, tehát elő van készítve a használatra. Az már a kedves vásárlón múlik, hogy milyen teát szoktat bele...
A kanna hasznos űrtartalma kb. 220ml, ami tealevelek nélkül értendő.  Gömbszűrő található benne!
Magassága: ~ 7. 5 cm
Szélessége: ~ 10 cm
Teljes hossza: ~ 14. 5 cm (csőr végétől a fogó végéig)
(Mérettel kapcsolatos reklamációt utólag nem tudok elfogadni! )
Aki nem ismerte volna fel a fotókról, vagy a címből: a kannára a Szív szútra kínai szövege van gravírozva.
Eredeti, teljes szanszkrit neve:  प ् र ज ् ञ ा प ा र म ि त ा ह ृ द य  Prajñ ā pā ramitā Hṛ daya.  Egy magyar fordítás erre, egy másik pedig erre olvasható. További, hiteles, vagy kevéssbé hiteles információ a szövegről angolul itt található.  
Postázás ajánlott levélként, garantáltan törésbiztos csomagolásban, mindenkori postai díjszabás szerint! A megadott postaköltség tájékoztató jellegű!  
A kedves vásárló többféle különleges kínai teát kap ajándékba!
Termékeim között további különleges teákat, teás eszközöket és olykor drágaköveket is talál!  Kattintson ide!
------------------------------------------------------------------
A Yixing kerámiáról bővebben:
   A yixing agyag egyáltalán nem tartalmaz ólmot és egyéb mérgező anyagokat, ezért nem szükséges mázat használni az ilyen anyagból készített eszközöknél. A különleges technikának, többek között a nagyon magas hőmérsékleten (1000-1200°C), oxidatív környezetben történő kiégetésnek köszönhetőenmáz nélkül sem engedi át a vizet, mégis eléggé porózus marad, hogy "megjegyezze" a benne elkészített teákat.
   A yixing agyag, a kínai Jiangsu tartomány Yixing nevű városáról kapta nevét. Legfőbb lelőhelye a város fölé magasodó hegyekben található, ilyen a Huanglong Shan, a Chuanbu Shan és a Zhaozhuang Shan. Agyagnak hívják, de csupán az egyszerűség, a közérthetőség kedvéért, ugyanis nem a szokványos, talaj jellegű, üledékes folyami agyagról, hanem egyfajta porózus kőzetről van szó, amelyet a fent felsorolt hegyekben bányásznak. Lényegében tehát a yixing agyag alapja ez a kőzet, melynek évmilliók alatt kristályosodott ásványi alkotói (pl:, kaolinit, csillámpala, kvarc, vas-oxid, réz) meghatározzák a végül belőle készített kerámia tárgyaknak a tulajdonságait (színét, sűrűségét, stb).
   Miután kinyerték a Yixing környéki hegyekből,  az alapkőzetet először finomra őrlik, majd válogatás és szitálás után vízzel elkeverik. Az így létrejött pasztát ZiSha-nak vagy ZiNi-nek hívjuk. A Zi (lila) arra utal, hogy az eredeti, a legősibb yixing kerámia tárgyak ilyen agyagból készültek. Sha illetve Ni pedig azt jelenti homok (utalva az anyag nagyon finom, homokszerű textúrájára), illetve agyag. A yixing kerámiákat hagyományosan a Yixing város mellett található Dingshu nevű falucskában állítják elő. Az első yixing tárgyakat a Song dinasztiában készítették (960 – 1279), igazi virágázása azonban a 16-17. században kezdődött és töretlen azóta is.
   A yixing kerámiák egyik legfontosabb tulajdonsága hogy máz nélkül sem engedik át a vizet; továbbá a normál agyag eszközökhöz képest sokkal szilárdabbak, finomabb a szerkezetük, rugalmasabbak, tehát időt állóbbak, tartósabbak. Egy jó yixing eszköz örökéletű. Magas vas tartalmának köszönhetően a yixing kerámiának gyönyörű fémesen, már-már porcelánosan csilingelő hangja van.
   Lényegében háromféle alap yixing kőzet létezik, ezzel párhuzamosan pedig három alapszín. Ezek a következők:
- Zi Ni, „ lila agyag”, ami egy nagyon sötét árnyalatú, lilás-barna agyagot jelöl. Az eredeti, legősibb és természetesen a legkeresettebb (ezzel együtt a legdrágább) yixing agyag. Minél többet használják a zi ni teáskannákat, annál ragyogóbb és lilásabb lesz a színük.  
- Zhu Ni, „ vörös agyag”, alapkőzete sárgás-szürkés-barna, ami kiégetés után kapja gyönyörű vörös színét. A zhu ni teáskannák idővel egyre ragyogóbb vörös-piros színt mutatnak. Igen kedvelt és keresett agyagfajta, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Napjainkban nagyjából még tíz bánya ad zhu ni alapkőzetet és a növekvő kereslet miatt egyre nehezebb ilyen agyagból készített teás eszközhöz hozzájutni.
- Duan Ni, ami szó szerint azt jelenti „ edzett agyag”  és arra utal, hogy a gyönyörű bézs színt viselő alapagyaghoz egyéb ásványokat hozzákeverve jönnek létre további színek: kék, zöld, fekete.
A fenti három kőzeten kívül még számos egyéb yixing kőzet létezik. Ezek gyűjteménye ide kattintva tanulmányozható angol nyelven.



Jelenlegi ára: 18 500 Ft

Az aukció vége: 2015-04-12 07:56
. Szív szútra ZiNi Yixing teáskanna, kanna +TEA! - Jelenlegi ára: 18 500 Ft